Multi-storey park provides blissful escape in city living

A Monument of Void was designed to give city slickers a break from the worries of life in a densely populated urban cityscape.

This unique structure was designed by Lilach Borenstein as part of her graduation project from the architecture program at the Bezalel Academy of Arts and Design in Jerusalem.

Named A Monument of Void, the jaw-dropping render is designed without interests or specific functions in mind. It aims to simply place humans in a space unlike anything like that in their daily routines, and allow them, even for just a moment, to take a break from urban congestion.

The monument is a sanctuary in modern-day concrete jungles. Image: Lilach Borenstein

“The monument will create a journey that offers a gradual withdrawal from the city … it will provide a behavioural change,” Lilach says, adding: “While passing through the spaces, distractions will fade away until absolute tranquility will be reached.”

This particular monument was imagined for Rishon Lezion – a fast-paced and congested Israeli city – but it really could do well in any major concrete jungle.

Cellular signals are jammed to prevent distractions. Image: Lilach Borenstein

“Although this building was designed with a specific site in mind, the values and principles suggested are generic in a way that a monument for stopping could, and should, be constructed in every metropolis,” Lilach says.

No matter where it would stand, the monument would offer “a means for pausing, taking a break, reflecting, resting and finding a refuge from the wild and hectic metropolises that have forgotten to stop and breathe.”

“It seems that human society has lost the formula for stopping,” says Lilach. Image: Lilach Borenstein

See moreThe perfect colour palette for your home in 2019

The multi-storey structure, accessed through glass elevators, would be anything but consistent throughout.

Ground and ceiling heights would vary, texture would be vastly explored and tracks would be mapped out across the floors according to their traversing difficulties.

“Visitors can explore the route which suits their needs at the given moment by accessing the matching elevator, with the help of a series of maps that guide through the structure,” says Lilach.

The floors roughly assume the shapes of varying terrains. Image: Lilach Borenstein

One constant remains throughout the building, however, and that is the heavy use of the colour white.

“Each floor stimulates the visitors’ senses in a unique manner, but all of them share a white identity in order to neutralise any sense of overload.

“In addition, cellular signals are jammed to prevent distractions.”

See moreWinners Crowned at WATG’s Annual Great Architectural Bake-Off

Would you be keen to explore this structure? Image: Lilach Borenstein

Originally published as Multi-storey park provides blissful escape in city living by Katie Skelly. Author at realestate.com.au.

Share